Kitl: Zdraví v láhvi

Stejně jako kdysi tajemný doktor Kittel, je dnes výrobce nápojů Kitl známý daleko za hranicemi našeho kraje.

19. 02. 2020 Foto Archiv společnosti Kitl

V našem kraji by se asi našel jen málokdo, kdo by ještě nikdy neslyšel o rodinné společnosti Kitl, která pod vedením Honzy Vokurky vyrábí v Jablonci nad Nisou už patnáct let ovocné a bylinné sirupy, medoviny a medicinální vína. Není divu, její příběh je totiž víc než obdivuhodný. Na samém začátku byla léčitelská a duchovní inspirace odkazem bájného lékaře a léčitele Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, který v 18. století v Krásné na Jablonecku zázračně uzdravoval pacienty z blízkého i dalekého okolí. Jako první spatřily světlo světa medicinální nápoje, konkrétně Šláftruňk, který pomáhá uklidnit a uvolnit od napětí a je vhodný na dobrou noc před spaním. Následoval Životabudič nebo Meducínka a objevila se i Medovina.

Honza Vokurka, majitel společnosti Kitl, začal svou profesní kariéru jako manažer obří nadnárodní továrny na čokoládu.
Honza Vokurka, majitel společnosti Kitl, začal svou profesní kariéru jako manažer obří nadnárodní továrny na čokoládu.

Kromě samotné výroby nápojů začala společnost Kitl v místě rodiště svého duchovního otce také provozovat jeho muzeum. Zorganizovala také tři veřejné sbírky Zachraňme Kittelovsko, z jejichž výtěžku se vybudovala naučná stezka, zrekonstruovala a obnovila socha sv. Josefa a hlavní oltář kostela v Krásné. V loňském roce byl otevřen Kittelův dům, zvaný Burk, do kterého se přestěhovala i expozice z původního muzea. Společnost Kitl také vydala hned několik knížek, a to nejen o tajemném doktorovi, ale také třeba Příroda léčí tělo i duši od Líby Novotné. „Kittelův příběh mě nepřestává fascinovat,“ říká Vokurka. „To samé platí i o legendách, které ho opřádají, stejně tak, že stále stojí jeho Burk, kde bádal a ordinoval.“

Burk. Dům doktora Kittela v Krásné na Jablonecku, ve kterém sídlí také jeho muzeum, o jehož vznik se zasloužila společnost Kitl.
Burk. Dům doktora Kittela v Krásné na Jablonecku, ve kterém sídlí také jeho muzeum, o jehož vznik se zasloužila společnost Kitl.

Důležitý okamžik pro další rozvoj společnosti znamenal začátek výroby ovocných a bylinných sirupů nebo jak se v případě Kitla říká syroby. Postupně se na trhu objevily zázvorový, bezový, mátový, grepový, višňový, malinový, černorybízový a všechny se těšily nejen velké oblibě u zákazníků, ale také u odborné veřejnosti, a Kitl tak začal sbírat jedno prestižní ocenění za druhým. Všechny zmíněné sirupy jsou vyráběny z bio surovin, stejně jako ten z mladých smrkových výhonků. Černý bez si firma dokonce pěstuje ve vlastním sadu. Důležitou roli u Kitla také hraje ruční výroba, když rukama zaměstnanců projde každý výrobek a ručně vázány jsou třeba i látkové čtverečky na uzávěrech láhví se Životabudičem.

Na charakteristickou chuť vratislavické minerálky s pomerančovou příchutí dodnes pamětníci vzpomínají. Také její vyrobu planuje společnost Kitl v areálu Vratislavické kyselky obnovit.
Na charakteristickou chuť vratislavické minerálky s pomerančovou příchutí dodnes pamětníci vzpomínají. Také její vyrobu planuje společnost Kitl v areálu Vratislavické kyselky obnovit.

Další zásadní výzva pro společnost Kitl přišla v roce 2018, kdy se rozhodla koupit opuštěný a zchátralý areál Vratislavické kyselky, ve kterém by ráda do pěti let obnovila výrobu kdysi tak populární minerálky. Zároveň se do areálu přemístí z Jablonce i celý současný provoz společnosti a záchrany se dočká i tamní zámeček. Držme proto Kitlovi v následujících letech palce, z jeho úspěchu totiž bude mít prospěch celý náš kraj.